Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ (ΦΕΥ! ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)...





ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ?



Είναι ορισμένη η 5η Ιουνίου να γιορτάζεται ως ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, αλλά δεν έχει ανταποκριθεί η πολιτεία ακόμα στην υποχρέωσή της να κρατά τουλάχιστον τα προσχήματα.
Ηχεί σαν κακόβουλο αστείο όλη η προβολή των δρώμενων για την προστασία των ακτών, των δασών, των πόλεων, των ποταμών κ.τ.λ. αντιδιαστελλόμενη με την απόλυτη καταπάτηση κάθε έννοιας προστασίας και καθαριότητας. Στον Μαραθώνα, μόλις σήμερα αποκαλύφθηκε με καταγγελία φορέων της περιοχής, πως είναι εκτεθειμένα σε σκουπιδότοπο υπολείμματα συσκευών με ΚΛΟΦΕΝ που αποτελεί άκρως επικίνδυνο προϊόν για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Στα Οινόφυτα οι μετρήσεις του ΕΜΠ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για το εξασθενές χρώμιο, με το οποίο είναι μολυσμένη ολόκληρη η περιοχή, λόγω των Βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται εκεί, ανεξέλεγκτα κάποτε ως προς τα απόβλητά τους. Στη Φυλή οι καταγγελίες για απόρριψη πάσης φύσεως απορριμμάτων ακόμα και τοξικών ή δηλητηριωδών, κρύβονται από την δημοσιότητα εντέχνως. Σε όλη την επικράτεια η ύπαρξη των ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ είναι εγκαταλελειμμένη στην τύχη του Θεού και του καιρού.




Οκτώ χρόνια μετά, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει ανοιχτή πληγή. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ενεργοί Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) είναι 70. Την ίδια ώρα, από τους 326 προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί γύρω στους 70. Ετσι είναι πολύ πιθανό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κάνει δεκτή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή προστίμων που μπορεί να φθάσουν και τα 28 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή, αφού διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μετά την απόφαση του 2005 διεκδικεί:
* Χρηματικό πρόστιμο 71.193,60 ευρώ/ημέρα από την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου στην παρούσα υπόθεση μέχρι τη συμμόρφωση της Ελλάδας.
* Την επιβολή 7.786,80 ευρω/ημέρα για το διάστημα από την πρώτη απόφαση, το 2005, μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης.
Κατά τα άλλα, η Ελλάδα, είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα, με προοπτική στην ανάπτυξη και με πρόγραμμα σύγκλισης και προσαρμογής, της απροσάρμοστης πολιτικής των αρπακτικών, προς τον Πολιτισμό και την ευπρέπεια. Μέρος του προβλήματος, αν όχι το ίδιο το πρόβλημα, είναι οι αυτοδιοικητικοί μηχανισμοί και οι αιρετοί άρχοντες κάθε περιοχής, με μείζονα κυρίως προβλήματα, που βάζουν πάνω απ΄ όλα το πρόσκαιρο και άμεσο κέρδος από το κόστος διαχείρισης, που είναι στα ύψη ανεβασμένο έντεχνα, και προγραμματισμένα ! Με το πρόβλημα να οξύνεται επικίνδυνα, οι πολίτες έχουν άμεσες επιπτώσεις τόσο σε κόστος τελών, όσο και σε επιβάρυνση των συνθηκών διαβίωσης, από την ανεξέλεγκτη μόλυνση του περιβάλλοντος και εν συνεχεία της Υγείας τους.
Κατά τα άλλα, μνημονεύουμε την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ για εξορκισμό του κακού που θεριεύουμε με την ανοχή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου